Ana Sayfa Sektörlere Göre COVID-19 Çalışma Rehberi Yeniden Açılışa Hazırlık Operasyonu


Yeniden Açılışa Hazırlık Operasyonu

Mutfak ve servis bölümündeki ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyon talimatları Covid 19 genelgeleri doğrultusunda detaylı olarak hazırlanmalı, uygulamaları efektif olarak yapılmalıdır. Uygulama sonrasında bölüm yöneticileri tarafından titizlikle kontrol yapılmalıdır.Temizlik ve dezenfeksiyon uygulama periyotlarının 2 saati geçmemesine dikkat edilmesi faydalı olacaktır.Sık dokunulan yerler ve alanlar iş akış şemaları ve operasyon göz önüne alınarak belirlenmeli ve periyodik olarak (örneğin her ay) güncel olup, olmadığı kontrol edilmelidir. Kapı kolları, makinaların açma/kapama noktaları, ufak ekipmanların elle tutma noktaları, elektrik fişleri, bar ekipman tutacakları, buz küreği, vb gibi. Servis alanları; Masa, sandalye tutma noktası, menü kapağı (mevcutsa) sık dokunulan alanlar olarak tanımlanabilir. Yukarıda belirtilen yeniden inceleme periyodu bu aşama için de geçerlidir.

Restoran alanında kontrol edilecek noktalar;

  • Girişlere el dezenfeksiyonu istasyonu olmalıdır.
  • 3 farklı dilde el dezenfeksiyonunun önemi belirtilmelidir.
  • Uygulama konusunda misafirlere bilgilendirme ve yönlendirme yapılmalıdır.
  • El ile sık sık temas edilen noktaların hijyeni efektif olarak uygulanmalıdır.
  • Çocuk ve bebek mama sandalyeleri titizlikle temizlenip, dezenfekte edilmelidir.
  • Her misafir arkasından masalar temizlenip, dezenfekte edilip bir sonraki konuk için özenle hazırlanmalıdır.
  • Tüm servis ekipmanları bulaşık makinasında yıkanmalıdır.
  • Makinadan çıktıktan sonra kurulama yapılmamalıdır.
  • Sosyal mesafe kurallarına uyarak yerleşim yapılmalıdır.
  • Açık büfe bölümünde servis bir aşçı tarafından sağlanmalıdır.
  • Serviste bulunan yemekler ufak porsiyonlarda alanda tutulmaktadır. Sık sık yenileri ile değiştirilmelidir.
  • Çay, kahve, içecek istasyonlarında servis personel tarafından yapılmaktadır. Bu ufak ekipmanların özellikle elle temas edilen noktaları sık sık dezenfekte edilmektedir. Makinaların iç aksamı da gün sonunda yıkanıp, dezenfekte edilmektedir.
  • Masalarda servis sırasında örtü kullanılıyorsa, her sunum / misafir arkasından temiz-dezenfekte edilmiş olanı ile değiştirilmelidir.
  • Buz makinasının temizlik ve dezenfeksiyon işlemi teknik bölümle beraber koordineli olarak yürütülmelidir.

Housekeeping Departmanı, konuklara temiz, düzenli, güvenli, sağlıklı rahat bir ortam sunmak için gerekli düzenleme ve uygulamaları yapmak ile sorumludur. Covid 19 sonrası yeni normal olarak adlandırılan bu dönemde housekeeping departmanın sorumlu olduğu alanlarda yapacak olduğu, temizlik ve dezenfeksiyon, salgın riskini azaltacağı gibi otelde konaklayan misafire hijyenik ortamda sunacaktır. Housekeeping departmanı talimatlarda belirtilen riskli alanları doğru belirlemeli ve virüsün yayılımına karsı koruma sağlamak için yüksek bulaş riskli enfeksiyon alanlarının düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekliliğini unutmamalıdır.

İlk Önceliğimiz Kişisel Hijyen;

Kişilerin el hijyenine verdiği önem virüslerin yayılım hızını düşürmek adına etki sağladığı bilinmektedir ve enfeksiyon ile en hızlı ve etkili mücadele yöntemidir. Bu nedenden dolayı tesislerin gerek müşteri gerekse personel alanları için ihtiyaç duyacağı el yıkama ve dezenfeksiyon alanlarının, aparat  sayılarının  doğru belirlenmesi ve ihtiyaca göre arttırılması, personel ve misafirler tarafından bu alanlara kolay ulaşımın sağlanması için gerekli yönlendirmelerin yeteri kadar yapılmalıdır. El hijyeni için kullanılacak olan sıvı sabun ve dezenfektanların T.C Sağlık Bakanlığından biyosidal ruhsata sahip olması, el dezenfektanı için etil alkol içeren ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kişisel Koruyucu Ekipmanlar

Tesisin ihtiyaç duyacağı eldiven, gözlük, maske ve tulum gibi kişisel koruyucu ekipmanların tedarikinin zamanında yapılması ve çalışanlar tarafından doğru kullanımları için gerekli eğitimlerin verilmesi, otelde konaklayan müşteri için kolay ulaşılabilir olmasının sağlanması gerekir.

Temizlik ve Hijyen Talimatları

Housekeeping Departmanının tüm uygulama alanlarını kapsayan hangi ürünle, hangi sıklıkta, hangi metotlarla etkin bir temizlik ve dezenfeksiyon yapacağının belirlendiği temizlik ve dezenfeksiyon talimatların oluşturulması, bu talimatlara uygun olarak temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması ve yapıldığının kontrol edilerek kayıt altına alınmalıdır. Hazırlanan temizlik planlarında özellikle ellerin sık temas ettiği riskli alanlar için uygun periyotlar belirlenerek hazırlanmalıdır.

Uygulama öncesi/sonrası

Ürünlerin kullanım sıklığı yüzeylere risk seviyesine ve ürün formül yapılarına göre farklılık gösterir. Temizlik planlarında  belirlenen periyotta yapılması gereken uygulamalar öncesinde temizlik personeli işe başlamadan ellerini dezenfekte etmeli, eldiven, maske ve koruyucu ekipmanını giymelidir. Uygulama sonrasında kirli tek kullanımlık bezler, eldiven ve maske çöpe atılmalı, personel ellerini dezenfekte etmelidir.

Risklerin Belirlenmesi ve Temizlik Planlarının Oluşturulması

  • Otel Girişi Müşteri Karşılama
  • Valiz Odalarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler
  • Riskli Alanlar;
    • Valizler
    • Valiz taşıma arabaları
    • Kapılar ve kapı kolları
    • Raflar
    • Aydınlatma açma/kapama düğmeleri
    • Zemin

Resepsiyon, Lobi ve Genel Alanlarda Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar;
    • Resepsiyon masası
    • Oda kapı kartları/anahtarları
    • Pos cihazları
    • Fotokopi ve faks makineleri
    • Koltuklar/ Oturma grupları ve kolçakları
    • Masalar
    • Telefonlar
    • Bilgisayarlar
    • Sandalyeler
    • Sehpalar
    • Zeminler
    • Asansör butonları
    • Çöp kovaları ve kapakları
    • Kapılar ve kapı kolları
    • Aydınlatma açma/kapama düğmeleri

Genel Alan WC ve Duşlar

  • Riskli Alanlar;
    • Kapılar ve kapı kolları Telefonlar
    • Tuvalet sifonlarının tutamaçları
    • Tuvalet oturakları
    • Klozet kenarları ve kapakları
    • Musluklar
    • Lavabolar
    • Duş başlıkları, armatür
    • Sabunluklar – Şampuan Dispenserleri
    • Elektrik anahtarları

Otel Odalarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar;
    • Kapılar ve kapı kolları Telefonlar
    • Tuvalet sifonlarının
    • Tuvalet oturakları
    • Klozet kenarları ve kapakları
    • Musluklar
    • Duşakabin, armatür, duş başlıkları
    • Sabunluklar
    • Elektrik anahtarları
    • Koltuklar
    • Lavabolar
    • Uzaktan kumandalar
    • Mobilya tutamaçları
    • Abajur ve aplik dügmeleri
    • Masa üstleri
    • Oda aksesuarları ketlle, kasalar, çay-kahve içecek servis setleri
    • Klimalar
    • Mini barlar
    • Televizyonlar
    • Dolap içleri ve kulplar
    • Dolap içi askılıklar
    • Sandalyeler
    • Balkon kapıları ve kapı kolları

Çocuk Kulübü ve Oyun Alanlarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar;
    • Masalar
    • Sandalyeler
    • Kapılar ve kapı kolları
    • Mama sandalyeleri
    • Lavabolar
    • Sabunluklar
    • Tuvalet Oturakları
    • Klozet kenarları ve kapakları
    • Tuvalet sifonlarının tutamaçları
    • Top havuzları
    • Dolaplar
    • Raflar
    • Çocuk halıları
    • Oyuncaklar / Oyun konsolları
    • Zeminler
    • Duvarlar

Havuz ve Sahil Alanlarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar;
    • Şezlonglar
    • Sehpalar
    • Çöp Kova ve Kapakları
    • Zeminler
    • Havlu Dağıtım Üniteleri
    • Plaj Şemsiyeleri

SPA, Hamam Sauna Alanlarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar;
    • Kapılar ve kapı kolları
    • Masaj yatakları
    • Dolaplar ve kulpları
    • Raflar
    • Telefonlar
    • Çöp kutuları ve kapakları
    • Sandalyeler
    • Koltuklar
    • Soyunma kabinleri ve dolapları
    • Zeminler
    • Duş alanları ve duş başlıkları
    • Sabunluklar
    • Tuvalet oturakları
    • Klozet kenarları ve kapakları
    • Tuvalet sifonları
    • Hamam tasları
    • Sauna içi ekipmanlar

Spor Salonlarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Yüzeyler;
    • Kapılar ve kapı kolları
    • Elektrik anahtarları
    • Spor aletleri, tutma yerleri ve kolları
    • Lavabolar
    • Sabunluklar
    • Tuvalet oturakları
    • Klozet kenarları ve kapakları
    • Tuvalet sifonları
    • Sebiller
    • Telefonlar
    • Egzersiz matları
    • Soyunma kabinleri ve dolapları
    • Zeminler
    • Duş alanları ve duş baslıkları

Personel Soyunma Odalarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar
    • Soyunma kabinleri ve dolapları
    • Oturaklar
    • Dolaplar, dolap tutmaçları
    • Zeminler
    • Duş alanları ve duş başlıkları
    • Musluklar
    • Lavabolar
    • Tuvalet oturakları
    • Klozet kenarları ve kapakları
    • Kapılar ve kapı kolları
    • Sıvı sabunluklar, Şampuan Dispenserleri
    • Aydınlatma Düğmeleri
    • Kapı,  Kapı kolları

Ofis Alanlarında ve Toplantı Salonlarında Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar
    • Masalar
    • Sandalyeler
    • Koltuklar
    • Çekmeceler
    • Dolaplar
    • Çöp kutuları
    • Kapılar ve kapı kolları
    • Telefonlar
    • Elektrik anahtarları
    • Fotokopi makineleri
    • Sehpalar
    • Televizyonlar
    • Kumandalar
    • Bilgisayarlar
    • Yansıtıcılar
    • Çay – kahve ve içecek servis setleri
    • Projeksiyon makineleri
    • Kettle ve kahve makineleri
    • Ofis malzemeleri ekipmanlar

Depo ve Mal Kabul Alanları Riskli Yüzeyler ve Önerilen Ürünler

  • Riskli Alanlar
    • Teraziler ve kantarlar
    • Zeminler
    • Transpaletler

© Tüm hakları saklıdır. 2021 Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri